Eengezinswoningen en appartementen - Ipon
Bekijk alle realisaties

Inbreidingsproject

Eengezinswoningen en appartementen, Kontich

Jordaenstraat, Kontich

Gedeelde ruimte in de Antwerpse rand

In Kontich, in de Antwerpse rand, ontwikkelden we een project in mede-eigendom van 15 woningen en 4 appartementen in een poortgebouw. De woongelegenheden werden georiënteerd rond een groen ingevuld, gedeeld binnengebied met een wadi maar ook speeltoestellen. 19 gezinnen vonden hier een energiezuinige woning in de rand rond Antwerpen.

 

CONCEPTUALISERING

Schaarse open ruimte noopt ons ertoe om op een andere manier na te denken over de organisatie van onze dorpen en steden. We kunnen omhoog bouwen, maar ook vernieuwend nadenken over de inplanting van onze woningen. In Kontich werd, waar vroeger één woning stond, een ongebruikt binnengebied omgetoverd tot een aangename woonomgeving voor 19 gezinnen in de vorm van woningen en een poortgebouw. Door dit alles rondom dit binnengebied te centraliseren en te voorzien in speeltuigen en een aangename, groene invulling, bevordert dit project reeds vanuit zijn conceptualisering het lokale sociale weefsel.

 

ARCHITECTUUR

De accenten in het poortgebouw en de woningen, het doordachte gebruik van de raampartijen en de afwisseling met schuine vlakken op het poortgebouw, zorgen voor een vormelijk speels effect dat op zijn beurt de strakke architectuur van de woningen benadrukt. Architecte Sophie Van Noten gebruikte daarbovenop de beschikbare ruimte op een slimme manier door die mee te nemen in het ontwerp.

 

De keuze voor een lichte gevelsteen en simpele structuren, in combinatie met het groene binnengebied, benadrukken de aanwezige open ruimte. Het wordt een plaats om samen te komen, om thuis te komen. Tegelijk vervult de groenzone een belangrijke rol als waterbuffer door middel van de wadi.

 

Daarnaast werd een carportstrook voorzien die, door de gekozen materialen, tevens dienst doet als geluidsmuur. De parkeerdruk in de wijk wordt zo niet verstoord en de houten façade van de carports vormt een esthetisch knap geheel met de woningen en het binnengebied. Bovendien werden deze carports toekomstgericht en met aandacht voor het klimaatprobleem ontworpen: we voorzagen fietsenbergingen, er is voor elke carport aansluitingsmogelijkheid voor een elektrische laadpaal en bovenop de carports werd een groendak voorzien.

 

 

Interesse in een gelijkaardig project? Ontdek snel je eigen plekje via onze projectpagina!

Ontdek onze gelijkaardige projecten

Op de hoogte blijven
van de laatste projecten?

Contact