Project Schildershof - Ipon
Bekijk alle referentieprojecten

Een inbreidingsgebied met een gemeenschappelijke groenzone in het centrum van Kontich

Project Schildershof, Kontich

Schildershof, Kontich

Inbreidingsproject in het centrum van Kontich

Het project bestaat uit 4 appartementen en 15 eengezinswoningen geschikt rond een centrale groenzone. Via het poortgebouw waarin de appartementen zich bevinden wordt het project bereikt vanaf de Jordaensstraat.

Een inbreidingsproject met gemeenschappelijke groenzone

Concept

Gelegen vlakbij het centrum van Kontich, ontwikkelde IPON het inbreidingsproject met gemeenschappelijke groenzone. Onder het poortgebouw doorgegaan, komt men terecht op een groene, open en autoluwe plek waarlangs 15 woningen zijn geschikt. De garages en fietsenbergingen, uitgewerkt met een houten gevelbekleding en met een intensief groendak, zorgen voor een visuele en akoestische buffer naar de Expressweg toe.

Gemeenschappelijk groen

Sociale cohesie

De woningen bevinden zich aan de randen van de site en richten zich allen rondom het gemeenschappelijk groen. Het centrale groengebied bestaat uit twee delen; enerzijds is er het achterste deel dat wordt ingericht als een open wadi, gecombineerd met een speelzone. Anderzijds het eerste deel vooraan het perceel, waar zich de belangrijkste te bewaren bomen bevinden. Ook in dit gedeelte worden een aantal natuurlijke speelelementen voorzien.

Niet alleen wordt zo de ecologische meerwaarde van het gebied geaccentueerd, ook wordt het een plek waar de bewoners kunnen samenkomen, wat de sociale cohesie versterkt.

Architectuur

Eenheid en esthetiek

Het loskoppelen van de woningblokken zorgt voor een ‘lichtheid’ op het terrein en levert bovendien een relevante mix aan woningen op; de hoekwoningen kunnen licht trekken via de zijgevels en zijn voorzien van bredere tuinen.

De verschillen in plan van de woningen worden op subtiele wijze in de gevel verwerkt. Aangevuld met accenten in het metselwerkverband, kleurschakeringen van de baksteen voor de verschillende clusters en de terugliggende inkompartijen die het project extra dimensie geven. Door het gebruik van dezelfde materialen en details bij de woningen en appartementen blijft het geheel echter samenhangend.

Ontdek onze gelijkaardige realisaties

Op de hoogte blijven
van de laatste projecten?

Contact